Překvapení dobrá i špatná – shrnutí třetího týdne bruslařské sezóny

Opět se bruslilo ač za nepříznivého počasí. Led na Lipně se postupně obnovoval do krásy, jenže v neděli ho pravděpodobně na delší dobu – pokud ne definitivně – uzavřelo vydatné sněžení. Dráhu zatím prohrnout nemůžou, led je na těžké stroje opravdu nedostatečný.

Velmi příjemně překvapilo Tajemné jezero přibližně sedmikilometrovým, v polovině přerušeným, úsekem velmi kvalitního ledu. Všude voda, jen na obě strany od Dvojitého mostu led. A to pořádný, povětšinou deseticentimetrový. Výborné podmínky trvají i na vodním díle Němčice. V sobotu jsme na Tajemném jezeře zažili opravdové bruslení na vodě za celodenního deště. Všichni bruslaři byli mokří, tentokrát ne od proboření, ale pouhým deštěm.

Podrhradská tůň nepřekvapuje, tam se dá bruslit snad vždy.

Vranovská přehrada je podle webkamer luxusně zamnrzlá. Bohužel se na dálku nedá poznat síla ledu. Může se jednat o škraloup nebo i silnou vrstvu. Podrobnosti nezjištěny, nedostatek spolehlivých ledových zpravodajů je akutní 🙂

Protože by to chtělo další ledy, podnikl jsem průzkumnou výpravu na předpokládané tutovky. A tady se dostávánme k nepříjemným překvapením. Velká Amerika většinou voda, led jen symbolicky. A stejně se tam nemůže.
Jisté jezero nad Příbramí (nejde o rybník, ani o dva 🙂 mělo více otevřené vody než ledu. To bych opravdu nečekal. Rybníky v obcích (stále existujících) většinou zamrzlé, ale lehce posněžené, led stále nedostatečný.
Nejhorším zklamáním byl Mastník. Vůbec žádný led, a co hůř, ani voda. Slapská nádrž je stejně jako Orlík výrazně vypuštěná. Docela by mě zajímalo, jak chtějí rekreační jezera Orlík a Slapy naplnit, pokud nebudou nadprůměrné srážky. Lipno má metr podstav, na Šumavě je minimum sněhu (bohužel příliš na to, aby se dalo bruslit). Může se to samozřejmě změnit, ale pokud ne, tak povodí bude na suchu. Zuřících bruslařů je málo, ale jak zvládnou hněv letních milovníků vodních ploch, to netuším. Je možné, že po nějakých šedesáti letech dojde k obnovení Svatojánských proudů.

Aspoň že se bruslaři-otužilci nabažili nádherného ledu a výhledů za hranicemi všedních dnů, v údolí Engadin, viz facebook.

Má mrznout a dále nesněžit, tak koncem týdne by se mohly objevit nové možnosti.

Napsat komentář